Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Virusul NU poate fi vazut cu un microscop optic. Virusul poate fi vazut doar la un microscop electronic. Unele microscoape electronice ajung sa transmita o imagine marita de 2 milioane de ori. Ca o comparatie, bacteria este de cel putin o suta de ori mai mare ca un virus obisnuit.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Sotul asteapta langa salonul de infrumusetare. Dupa un timp indelungat iese de acolo sotia sa. El se uita la ea, respira adanc si spuse:

- Bine, macar ai incercat...

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Trunchiul de con face ravagii

23 Iunie 2005
Capacitatea a lovit ieri cu sinusuri, functii si segmente in pustii care vor sa intre la liceu. Proba scrisa la matematica li s-a parut unora banala, altora cam incarcata. In Bucuresti, la centrul de testare de la scoala generala 19, „Tudor Arghezi“, putini au fost cei care nu au fost de acord ca nota cinci a fost o prada usoara la proba de „mate“. Proba a doua a examenului de capacitate, editia 2005, a fost traita la intensitate maxima, ca in fiecare an, si de elevii inarmati cu rigle si compasuri, si de parintii echipati cu tigari si cafele.

La 9.00 dimineata, scoala generala de pe Arghezi seamana cu un organism viu. Inca nu venisera subiectele la mate, iar elevii munciti de emotii isi faceau de lucru, agatati de ferestre: mai glumeau cu parintii, aflati pe strada, ce pareau mai emotionati decat ei, mai pocneau un balon de guma. Dupa vreo zece minute, cei doi politisti de la intrare incuie usa. Au venit subiectele. Examenul incepe, iar un afis te face sa te gandesti la infernul lui Dante: „Se interzice intrarea in sali cu orice mijloace de calcul sau comunicare cu exteriorul“.

Pe trotuar, parintii aprind tigarile si dau drumul la cafele din termos. „Eh, mai avem si maine un pas si gata“, se lamenteaza o mama, cu gandul la proba de geografie/istorie. Predomina mamicile, dar nici tatii nu se lasa mai prejos. „Al meu n-a lipsit o zi de la scoala, decat daca era extrem de bolnav. Nu era zi sa nu-si faca lectiile. Si-acum ce vrei, sa-l incui in casa, sa-l bat sa invete de 10?“, il asculti pe un tata laudandu-se cu copilul perfect. O mama povesteste de cele trei fire de barba ale fiului sau, pentru care a dat banii pe o masina de ras, ca „lama obisnuita, cum are taica-su, nu-i placea“. Dupa vreo ora de asteptare, grupul mamicilor bautoare de cafea pleaca de la locul faptei.

Pe la 10.30, iese prima victima. „Ai si iesit?“, o intreaba tatal si fata raspunde: „Pai daca sunt desteapta!“. Ceilalti parinti se bulucesc sa vada ce subiecte s-au dat, in timp ce fata se ascunde sub bratul protector al parintelui ei, pe care sta tatuat mare „Rodica“. La mate s-a dat varianta 3. Incepea simplu, cu intrebari de incalzire – dublul lui 50, sfertul lui 88, o functie banala. Apoi, incepea sa se lase ceata, o data cu axele ortogonale, trunchiul de con, segmentele de dreapta, sinusurile, volumele si ariile.

Mai iese un pusti si isi aprinde istovit o tigara de mare efect. „Faci de-un 5?“, il intreaba cineva. „Fac de 6-7“, e mandru nevoie mare viitorul licean. Il intrebi daca s-a copiat si iti raspunde sigur pe el: „Era o profa, zicea ca m-a facut mama girafa, ma uitam pana in prima banca“. O pustoaica cu ochelari il mai tempereaza: „Eh, nu s-a putut copia, dar ne mai lasau sa vorbim“.

Pe masura ce ies, elevii pica toti de acord ca, daca faceai prima parte a subiectelor, alea mai usoare, 5-ul e asigurat. Iulia a terminat si ea printre primii examenul. „Ce cauti afara?“, se alarmeaza mama ei. „Super banal, stii ce-i aia?“ , mai ca plange de fericire fata. „A venit un prof de mate si ne-a zis ca examen mai usor ca asta nu se putea! Toata lumea trebuie sa ia 5“, e incantata Iulia. Dar maica-sa parca tot nu e prea sigura: „Cand o vad ca iese prima, ca o floare, ranjind, mie mi se taie picioarele! Asta n-a facut nimic!“ Sigura de izbanda, Iulia schimba subiectul si trage de mama panicata sa-i puna Internet, cum i-a promis, si sa mearga cu ea in Piata Constitutiei, „ca vin toate fetele din Numai Iubirea!“.

O data cu grosul pustilor care au iesit de la examen, incep si indoielile. Parca acum nu mai pare ca a fost atat de simplu la mate. „Cat ti-a dat sinusul ala? Aoleo!“, ii cade fata unui baiat. A trecut vremea celor care se bucura la 5. Alexandra izbucneste in plans, in bratele mamei: „Daca iau 6 e bine“, se lamenteaza ea, dand vina pe injustitia din sistemul de invatamant.

Azi, alta zi, alta distractie. Se va consuma ultimul episod din trilogia capacitatii. Geografie sau istorie, dupa cum a ales clientul.

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri