Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Planeta Venus este cea mai fierbinte planeta din sistemul solar, inregistrand la suprafata o temperatura de pana la 480 grade Celsius.

› vrei mai mult

Bancul zilei

un betiv...cu pofta de viatza

Un tip firav statea intr-un bar cu o bere in fata. Apare un smecher, ii da doua capace, ii ia berea si o da pe gat. Asta firav incepe sa planga, sa se tavaleasca pe jos. -Ce ai mah ? Plangi pentru o bere, asa barbat esti tu ? -Fii atent. De dimineata m-a parasit nevasta, mi-a golit contul din banca si mi-a luat tot din casa. Dupa-amiaza imi pierd slujba, incerc sa ma arunc in fata trenului dar o ia pe alta linie, incerc sa ma spanzur si se rupe funia, incerc sa ma impusc si se blocheaza pistolul. Cu ultimii bani imi cumpar o bere, torn otrava in ea si vi tu si o bei.....

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Noul Regulament a pus gand rau cadrelor didactice din scoli si licee

31 August 2005
«Reforma» ministrului Miclea va instaura in scoala romaneasca «dictatura elevilor» si umilirea profesorilor
"Reformatorul" Miclea doreste, probabil, ca, in viitor, romanii sa "beneficieze" de un invatamant "original", in care "eroii" principali sa fie elevii, iar profesorii si invatatorii sa devina numai simple anexe la bunul plac al toanelor "scolerilor" si parintilor.

In acest sens, intreaga suflare din Ministerul Educatiei, din inspectoratele scolare, din toate unitatile de invatamant se agita in asteptarea noului Regulament privind organizarea si functionarea unitatilor de invatamant preuniversitar. Desi, de la cabinetul lui Mircea Miclea s-a scurs, nu se stie cum, informatia ca acest document, de o reala importanta pentru invatamant pentru urmatorii patru ani, se afla intr-o forma finala, toata lumea, inclusiv sindicatele pe ramura, isi manifesta nelinistea fata de intreaga secretomanie, in conditiile in care, peste noapte, acest regulament poate deveni imediat act normativ, printr-un simplu ordin de ministru. Insa, nu acest aspect da cele mai mari batai de cap, ci modificarile operate de catre inspectorii Directiei generale pentru invatamantul preuniversitar si despre care s-a auzit.

Atat ministrul educatiei, Mircea Miclea, cat si secretarul de stat cu invatamantul preuniversitar, Paloma Petrescu, nu au suflat o vorba despre continutul acestui document, despre eventualele modificari sau alte precizari. Cu toata securitatea din jurul acestei activitati, care risca sa bulverseze scoala romaneasca, "Gardianul" a reusit sa afle cate ceva despre unele retusuri aduse, sub forma de noutate, in plus fata de vechiul regulament. Mai intai, trebuie amintit faptul ca primul Regulament despre organizarea si functionarea unitatilor de invatamant preuniversitar din Romania a devenit act normativ in noiembrie 2001, sub patronajul ministrului de atunci, Ecaterina Andronescu. Acum, ceea ce l-a determinat pe Mircea Miclea sa schimbe, aproape in totalitate, regulile privind functionarea scolilor din sistemul invatamantului de stat, a fost "in primul rand, asigurarea calitatii in educatie, corelata cu un nou sistem de finantare a invatamantului, aplicabil din anul scolar 2006-2007", asa cum ne-a precizat insusi ministrul.

Astfel, din surse directe, participante la elaborarea documentului in discutie, am aflat ca una dintre modificari stipuleaza faptul "ca elevii din invatamantul gimnazial si liceal vor avea dreptul sa conteste profesorii, precum si notele obtinute, de la toate formele de evaluare". Aceasta optiune, care, repetam, se ridica acum la nivel de zvon, a bulversat deja intreaga lume didactica.


«Va fi un haos general»

Dintr-un scurt sondaj de opinie, am constatat ca profesorii au inceput sa se inflameze la aceasta stire referitoare la cresterea puterilor elevilor. "Nu-mi vine sa cred ca se preconizeaza asa ceva. Daca este adevarat si daca se va aplica aceasta aberatie, inseamna ca va fi un haos general in toate scolile si liceele si se va ajunge pana acolo unde autoritatea cadrului didactic va fi nula de drept, el ramanand doar un simplu executant, la cheremul elevilor si al parintilor", ne-a precizat Alina Caia, invatatoare la Scoala nr.197 din sectorul 6 al Capitalei. Pe aceeasi linie se afla si declaratia Anei Maria Ene, profesor de engleza: "Haos este prea putin spus. Eu cred ca, in asemenea conditii, catedrele vor ramane fara profesori, iar inspectoratele scolare, fara inspectori. Ministrul educatiei ar trebui sa se gandeasca bine, astfel incat viitoarele comisii de evaluare, de verificare si control, chiar si Registrul National al Expertilor sa le compuna numai din reprezentanti ai parintilor si elevilor. Nu-mi imaginez ca o nota sub zece, indiferent la ce disciplina, sau, spre exemplu, prezenta unui profesor drastic in clasa, nu-i va intarata pe elevi. Iar contestatiile vor curge cu nemiluita".


«Evaluare, doar la scris»

"Ma gandesc serios cum o sa procedez de acum incolo. In asemenea conditii o sa am mari batai de cap si de aceea toate evaluarile le voi face numai prin lucrari scrise. Aici nu au ce sa conteste, deoarece nota de la scris va fi foarte bine motivata, voi xeroxa lucrarile si, in acest mod, nu mai au ce comenta", ne-a declarat un profesor de romana de la un liceu de arta din Bucuresti, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Sindicatele din invatamant sunt intr-o totala stare de fierbere. Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar, a incercat sa fie mai ponderat in explicatii: "In primul rand, supararea noastra este indreptata direct spre ministru si spre secretarul de stat, Paloma Petrescu. Ne duc cu vorba si nu vor sa ne dea, spre analiza, cate un exemplar dupa acest Regulament. In al doilea rand, nu cred ca se poate stipula asa ceva, deoarece elevii nu pot da explicatii pedagogice asupra unei decizii a cadrului didactic. Calitatea de pedagog a unui profesor este stabilita de catre comisiile de specialitate". Totusi, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mircea Muresan, ne-a "luminat": "Nu pot sa fac nici un fel de interpretare, deoarece nu cunosc continutul documentului. Acesta se afla pe masa de lucru a ministrului si va fi publicat oficial pe site-ul nostru in cursul acestei saptamani". Oricum, ne permitem sa-i avansam fostului inamic al hartilor, Miclea, pe care, in junetea sa, "le boteza", propunerea de a "reforma" total invatamantul, prin renuntarea la dascali. Si atunci, "domnii Goe" si "mamitele" ar fi, probabil, fericiti.

Sursa: Gardianul

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri