Cultura generala

Mark Twain - E mai bine sa taci din gura si sa-i lasi pe ceilalti sa creada ca esti un prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice indoiala.

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Incepe prima sesiune a tezelor cu subiect unic - 25 noiembrie 2008 (limba si literatura materna)

21 Noiembrie 2008
In semestrul I, calendarul tezelor cu subiect unic (prima sesiune), comun pentru clasele a VII-a si a VIII-a, are urmatoarea configuratie: 25 noiembrie - limba si literatura materna, 3 decembrie - limba si literatura romana, 11 decembrie - matematica si 16 decembrie - istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a).

Sunt asteptati sa participe peste 431.000 de elevi (aproximativ 218.000 de clasa a VII-a, respectiv 213.000 de clasa a VIII-a). Pentru desfasuraea in conditii optime a tezelor cu subiect unic, Centrul National pentru Curriculum si invatamant Preuniversitar a organizat 1.064 centre de comunicare.
Acestea vor prelua si distribui, in cele 8.302 scoli, variantele de subiecte extrase la nivelul MECT, de Comisia Nationala special desemnata in acest sens. La prima proba a tezelor cu subiect unic - proba de Limba si literatura materna se estimeaza ca vor participa peste 23.000 de elevi (11.000 elevi de clasa a VII-a si 12.000 de clasa a VIII-a). Proba va fi sustinuta in limbile maghiara, sarba, slovaca, germana si ceha.
Fata de anul trecut, actuala metodologie de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic pentru clasele a VII-a si a VIII-a o serie de noutati. Amintim cateva:
- elevii vor fi asezati cate unul in banca, in ordine alfabetica, pe clase, si nu pe unitate scolara, conform unei listei nominale afisate in prealabil;
- evaluarea in sesiunile de teze unice din anul scolar 2008‑2009 presupune ca fiecare lucrare sa fie corectata de doi profesori: unul dintre acestia este profesorul de specialitate care a predat la clasa (care va corecta lucrarile in scoala), iar celalalt, un profesor evaluator din centrul de evaluare, extern unitatii de invatamant de la care provine teza;
- durata activitatii de evaluare este de maximum 3 zile pentru fiecare scoala, inclusiv ziua in care s-a sustinut proba, iar in centrele de evaluare, de maximum 4 zile;
- vor fi sanctionate in conformitate cu prevederile legale, cadrele didactice care comit fapte cu caracter infractional legate de organizarea si desfasurarea tezelor cu subiect unic (furnizarea solutiilor problemei, inlocuiri de lucrari, falsificari de lucrari), care permit sau favorizeaza fraudarea probei sau care au manifestari care atesta neglijenta in indeplinirea atributiilor ce le revin. Dupa caz, Comisia Nationala sau comisia judeteana /a municipiului Bucuresti sesizeaza in scris organele de cercetare penala.

Perioada speciala a tezelor din semestrul I are urmatorul calendar: 10 februarie 2009 - limba si literatura materna, 12 februarie 2009 - istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a), 17 februarie 2009 - limba si literatura romana si 19 februarie 2009 - matematica.
in media generala de admitere la liceu sau scoli de arte si meserii, media generala obtinuta la tezele cu subiect unic are o pondere egala (50%) cu media generala de absolvire a claselor V-VIII.

Cauta in stiriPropune o stire

home : Scoala : Stiri

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate