Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Nu toate speciile de licurici pot sa transmita semnale luminoase.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Cand eram mica si tot ma duceam la nunti batranele intotdeauna imi spuneau:
-Tu urmezi!
Acuma am crescut si de cate ori ma duc la o inmormantare si vad o batrana ii spun:
-Tu urmezi!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

In locul tezelor, examen de admitere in liceu doar la o proba

17 Ianuarie 2008
In locul sistemului de evaluare ineficient prin tezele cu subiect unic, Asociatia EDU CER si Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii in Educatie (AEACE) propun Ministerului Educatiei sa revina la sistemul examenelor de admitere in liceu, doar la o singura disciplina, in functie de profilul clasei. Asociatia EDU CER si Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii in Educatie (AEACE) au propus, in cadrul unei reuniuni publice organizate ieri, eliminarea definitiva a tezelor cu subiect unic, cu valoare de examen pentru admiterea in clasa a IX-a, si inlocuirea acestora cu examen de admitere in liceu. "Propunem anularea actualei metodologii si elaborarea alteia, pe baza urmatoarelor principii. Pentru admiterea in liceu se vor folosi trei criterii, in urmatoarea ordine: admiterea pe baza de examen cu subiecte la nivel national; admiterea pe baza criteriilor de departajare stabilite de Consiliul de administratie al fiecarei unitati de invatamant (departajare pe mediile gimnaziale, generale si pe discipline), admitere pe baza de dosar".

In privinta continutului examenelor se precizeaza: "Se va sustine o singura proba, matematica, pentru profilul real si filiera tehnologica, si limba si literatura romana, pentru profilul uman si liceele vocationale; probele de aptitudini pentru liceele vocationale sau bilingve se sustin dupa actuala metodologie". In acest sens, subiectele vor fi alcatuite de Centrul National pentru Curriculum si Evaluare, dintr-o lista de 100 de variante publicate pana la 1 martie, analog metodologiei de la bacalaureat 2008. Pentru corectitudinea examenelor se interzice ca supraveghetorii, evaluatorii si comisiile de examen sa apartina unitatilor scolare aflate in examen. De asemenea, inspectoratele scolare teritoriale vor stabili "grupul de unitati scolare" la care se va da examen de admitere, la nivel de oras sau municipiu. Elevii, care nu s-au inscris la sesiunea de examene sau n-au fost admisi, se pot inscrie la liceele la care au mai ramas locuri. In cazul in care exista unitati scolare la care cererea este mai mare decat oferta, consiliile de administratie ale acestor unitati au stabilite si aplica criterii de departajare care pot fi media generala, media la o disciplina sau la un grup de discipline.

Promotia actuala de clasa a VIII-a este prima care va fi selectata de computer pentru admiterea in clasa a IX-a de liceu, in baza notelor obtinute la tezele cu subiect unic. Acest tip de evaluare a inlocuit testele nationale, ale caror ultima sesiune s-a derulat in vara anului trecut. Modul de organizare si desfasurare a tezelor din acest prim semestru a demonstrat ca supravegherea la clasa a fost aproape inexistenta, dovada fiind notele foarte mari obtinute pe linie, si ca gradul de dificultate a subiectelor a fost sub nivelul mediu.

In consecinta, admiterea computerizata pentru liceu va crea un proces invers de selectie, de genul elevii foarte buni la invatatura nu vor putea accede pe un loc intr-un liceu performant. "Ministerul condus de Cristian Adomnitei a adus intr-un vadit impas admiterea la liceu pentru anul scolar 2008-2009, prin considerarea tezelor unice drept criteriu de intrare la liceu. Deoarece la aceste teze unice s-a fraudat masiv, ele trebuie excluse dintre criteriile de admitere la liceu, deoarece schimba fundamental ierarhia, barand accesul elevilor buni la liceele performante", se mentioneaza in comunicatul transmis de catre EDU CER si AEACE.

Plecand de la aceasta motivatie, ong-urile considera ca propunerea noii strategii pentru admiterea in liceu restabileste ierarhia corecta a pregatirii elevilor, se elimina repartizarea computerizata, se aplica un important element de descentralizare si se asigura o mai mare obiectivitate pe timpul examenelor. La acest ultim punct s-a propus ca supravegherea poate fi asigurata prin sistem video. Mai mult, se considera ca toate costurile pentru aplicarea acestui plan sunt mult mai mici decat pentru tezele unice. "Daca ministrul educatiei nu va renunta la aceste teze, vom actiona in instanta pentru anularea ordinului", ne-a declarat Gheorghe Radulescu, presedinte AEACE.

Gardianul

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri