Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Girafa este expusa unui atac al pradatorilor cand bea apa. Momentele in care se adapa sunt cele mai periculoase pentru girafe, pentru ca atunci nu mai pot observa imprejurimile, fiind cu capul jos, chiar atunci pradatorii putand ataca.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-De ce moldovenii sunt asa de sanatosi?
-Pentru ca mananca fara E-uri: carni, fructi, ligumi...!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Dilemele tezelor unice

12 Decembrie 2006
Elevii nu vor sa dea teze cu subiect unic in primavara lui 2007.
Ei spun ca sunt panicati, stresati si vor sustine o testare pe care nu o vor putea contesta. Tezele cu subiect unic, un experiment introdus de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) pentru elevii din clasa a VII-a, a starnit controverse in randul copiilor si al parintilor.

Aceasta noua metoda de examinare a fost gandita pentru a vedea daca va putea inlocui Testele nationale din anul scolar 2007-2008. Elevii spun ca nu sunt gata sa experimenteze din primavara viitoare acest tip de testare, din cauza ca au fost anuntati prea tarziu.

Mai mult decat atat, ei afirma ca vor fi suprasolicitati din cauza unui numar mare de teze. Cu toate acestea, MEdC a publicat, in urma cu doua saptamani, pentru dezbatere publica, Metodologia de desfasurare a tezelor cu subiect unic.

Confuzie si neintelegeri

"Metodologia are carente. Noi nu stim daca rezultatele conteaza mai mult decat cele de la o teza obisnuita sau nu. Inlocuirea Testelor nationale cu teze cu subiect unic ar fi in avantajul copiilor, dar daca ar fi stabilite din timp", spune Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar (FNAP-IP). Elevii "considera ca tezele ar trebui introduse incepand cu anul scolar 2007-2008, deoarece au fost anuntate tarziu, si acest lucru a produs confuzie, panica si stres in randul lor".

Nota nu poate fi contestata

Elevii care sunt acum in clasa a VII-a vor fi testati la limba romana, matematica si, unde este cazul, la limba materna. Fiecare examinare va dura numai 50 de minute.

Subiectele pentru tezele cu subiect unic vor fi facute publice pe site-ul MEdC, la www.edu.ro, cu cel mult 10 zile inainte de testare, iar varianta pentru fiecare proba va fi extrasa in dimineata zilei respective si transmisa prin radio.

Principala problema a elevilor este ca, desi conteaza 25% din medile semestriale, notele obtinute la teze nu pot fi contestate. Conform metodolo-giei, scolarii si parintii pot discuta cu profesorii pe baza tezelor, pot reevalua lucrarile, dar notele nu vor fi modificate. Mai mult decat atat, tezele vor fi corectate de un singur profesor.

Scolarii spun ca manualele alternative trateaza in mod diferit programa scolara si, astfel, materia nu este parcursa in acelasi timp la toate scolile. Consiliul National al Elevilor a analizat tezele cu subiect unic si a scos in evidenta punctele tari si punctele slabe.

Avantaje. Evaluarea elevilor prin teze cu subiect unic la nivel national ii va stimula pentru o pregatire mai temeinica. Scolarii pot afla din timp care le sunt deficientele si nivelul de pregatire.

Dezavantaje. Manualele alternative trateaza in mod diferit programa scolara, si materia nu este parcursa in acelasi timp de toate scolile.
Este o masura implementata intr-un timp mult prea scurt, elevii neavand posibilitatea de a se obisnui cu noua forma de examinare.
Perioada de teze va fi aglomerata si cu evaluari la celelalte materii.

Nota nu poate fi contestata. Nu exista un sistem de sanctiuni asupra profesorilor care nu parcurg in timp util materia. Nu s-au facut simulari de teza. Corectarea nu este efectuata de doi profesori.

CALENDAR

Elevii claselor a VII-a din toata tara trebuie sa sustina tezele cu subiect unic in aceleasi zile, la aceleasi ore. Cei care absenteaza din motive bine intemeiate pot sustine examinarea intr-o alta zi din perioadele speciale de testare. Pentru corijenti exista o sesiune suplimentara de examene, in luna august.

4 mai 2007 - Matematica - proba scrisa

10 mai 2007 - Limba si literatura materna - proba scrisa

17 mai 2007 - Limba si literatura romana - proba scrisa

Perioade speciale

5 iunie 2007 - Matematica - proba scrisa

8 iunie 2007 - Limba si literatura materna - proba scrisa

12 iunie 2007 - Limba si literatura romana - proba scrisa

21 august 2007 - Matematica - proba scrisa

23 august 2007 - Limba si literatura materna - proba scrisa

28 august 2007 - Limba si literatura romana - proba scrisa

SANCTIUNI

Dascalii care, in perioada tezelor, furnizeaza raspunsuri, falsifica lucrari sau impiedica desfasurarea in conditii normale a tezelor vor fi sanctionati conform Statutului personalului didactic.

Metodologia de desfasurare a examenelor precizeaza ca, dupa caz, se procedeaza si la sesizarea organelor de urmarire penala. Elevii care sunt prinsi copiind primesc nota 1 la teza respectiva.

Sursa: Evenimentul Zilei

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri