Cultura generala

Omonimele sunt cuvinte cu forma identica si inteles diferit. Exemple: lac (apa) / lac (vopsea); vara (anotimp) / vara (grad de rudenie); leu (ban) / leu (animal).

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Admiterea pe baza de teze unice incurajeaza mediocritatea

21 Mai 2008
Sistemul educaþional pune în pericol sãnãtatea elevilor prin suprasolicitare ºi stimuleazã corupþia cadrelor didactice

În timp ce în strãinãtate se iau în calcul mai mult notele de la materiile de specialitate, la noi, ºcolarii sunt siliþi sã înveþe la toate disciplinele. Altfel riscã sã piardã admiterea în liceele bune.

Introducerea admiterii la liceu pe baza notelor obþinute în gimnaziu ºi la tezele cu subiect unic nu a scãpat sistemul de învãþãmânt de corupþie.

"Copilul meu este foarte bun la matematicã, dar nu are talent nici la desen ºi nici la muzicã. Dacã vãd cã începe sã ia note mici la anumite materii, e semn cã profesoara care predã la clasã vrea ceva. Merg atunci ºi îi dau un cadou ºi un buchet de flori.

Situaþia ºcolarã se îndreaptã o vreme, dupã care mã duc din nou", ne-a mãrturisit pãrintele unui elev de clasa a VII-a, care a dorit sã-ºi pãstreze anonimatul pentru a nu periclita situaþia ºcolarã a copilului sãu. El a adãugat cã asupra elevilor din gimnaziu, presiunea notelor mari la toate materiile este enormã. "Este un stres inimaginabil atât pentru elevi, cât ºi pentru pãrinþi", ne-a mãrturisit acesta.

Sistem pentru tocilari

ªtefan Vlaston, preºedintele EDUCER, ne-a spus cã "sistemul pe baza tezelor unice este necinstit, pentru cã nu existã siguranþa corectitudinii. În multe dintre judeþe, inspectorii chiar au recunoscut cã s-a copiat la tezele unice". Vlaston mai precizeazã cã mulþi profesori îi lasã pe elevi sã copieze pentru a-i proteja, fiind convinºi cã ºi alþii procedeazã la fel.

Preºedintele EDUCER a explicat cã, în ºcoalã, elevul este obligat sã înveþe noþiuni fãrã aplicabilitate, neþinându-se cont cã un copil poate sã nu aibã aptitudine pentru partea teoreticã, ci pentru cea practicã. Potrivit acestuia, actualul sistem îl încurajeazã pe elev sã devinã un tocilar, prin accentul care se pune pe aspectul teoretic ºi pe terminologia complicatã. "La un moment dat se poate instala «inhibiþia de protecþie»: elevul, având prea multe de învãþat, nu mai poate învãþa", a explicat Vlaston.

La rândul sãu, Florin Diaconescu, preºedintele Asociaþiei ªcoala Democraþiei, considerã cã în ºcoala româneascã este stimulatã memorarea, ºi nu înþelegerea noþiunilor, ºi nici spiritul critic. "În România nu se face educaþie, ci informaþie. Partea educativã este limitatã".

Diaconescu ne-a spus cã sistemul educaþional ar trebui sã valorifice potenþialul ºi eventualele talente ale elevilor, aºa cum se întâmplã în strãinãtate. "În afarã se merge mai mult pe notele obþinute de elev la materiile în care urmeazã sã se specializeze ºi mai puþin pe examene tranºante", a specificat acesta.

Stresul îi poate îmbolnãvi pe elevi

Pentru cã elevii trebuie sã parcurgã în clasã multã materie ºi nu existã timp pentru aprofundarea ei, cei mai mulþi fac ºi pregãtire suplimentarã dupã orele de curs. Apoi, alte ore din programul ºcolarilor sunt destinate efectuãrii temelor.

"Cu un asemenea program existã pericolul epuizãrii fizice", ne-a spus medicul Ioana Marinescu. Aceasta a explicat cã surmenajul psihic este destul de periculos la copii, gastrita ºi ulcerul fiind douã dintre afecþiunile care-i pot îmbolnãvi pe elevii stresaþi.

Elevii pãcãlesc sistemul „prin chiul"

Specialistul în psihoterapie Crinela Turcu ne-a spus cã suprasolicitarea intelectualã la elevi se poate manifesta prin perioade de tristeþe, stãri depresive, lipsa poftei de mâncare, plâns necontrolat, diminuarea comunicãrii ºi insomnie.

Potrivit specialistului, "fetele sunt mai sensibile la tulburãrile alimentare" ºi pot face anorexie sau bulimie, pe fondul stresului intelectual.

Psihoterapeutul considerã cã, deºi programa ºcolarã este una încãrcatã, mulþi elevi reuºesc sã pãcãleascã sistemul "prin chiul" ºi astfel nu ajung sã se îmbolnãveascã.

Sursa: Adevarul

Cauta in stiriPropune o stire

home : Scoala : Stiri

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate