Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Capusa face parte din clasa arahnidelor avand 8 picioare in stadiul de adult si nimfa, 6 in stadiul de larva, adica nu este insecta de fapt, este arahnida.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Nu-ti vine greu sa practici meseria asta blestemata de calau?
- Ba da, dar am de intretinut o familie numeroasa.
- Ce sa faci? Toti trebuie sa traim.

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Scoala : Stiri

Adio, Teste Nationale! Evaluarea se reduce la 50 de minute

04 Decembrie 2006
In ciuda reactiilor venite din partea profesorilor, ministrul Hardau a legiferat: se renunta la Testele Nationale si evaluarea elevilor se va face prin teze cu subiect unic. O proba scrisa de trei ore se va reduce doar la 50 de minute.

Surd la reactiile profesorilor, care nu sunt de acord cu eliminarea examenelor finale de la Capacitate, ministrul Hardau s-a incapatanat si a semnat in cele din urma ca evaluarea elevilor sa se faca prin teze cu subiect unic. Altfel spus, prin diminuarea unei probe de la trei ore la 50 de minute, este clar ca slaba pregatire a elevilor se va accentua.

Prin semnarea Metodologiei de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic pentru clasa a VII-a, in anul scolar 2006-2007, ministrul educatiei, Mihail Hardau, a legiferat eliminarea Testelor Nationale si inlocuirea acestora prin acest sistem de evaluare. Dupa cum a mai relatat ziarul nostru, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar au reactionat puternic impotriva acestei schimbari, din doua motive foarte clare: primul tine de calitatea evaluarii, care va fi una superficiala si foarte subiectiva, chiar daca probele sunt date prin lucrari scrise, iar cel de-al doilea are drept cauza perturbarea orarului scolar, prin scoaterea profesorilor evaluatori, si nu putini la numar, de la programul de predare.

Odata cu noua metodologie aprobata, specialistii de la Directia pentru Invatamantul Preuniversitar, in frunte cu seful lor, au dat iarasi dovada de neprofesionalism. Mai exact, durata probelor este diminuata de la trei ore la 50 de minute: "Subiectele sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele scolare si cu programele de teze, valabile pentru desfasurarea tezelor din semestrul respectiv; sa aiba un nivel mediu de dificultate; sa permita efectuarea lor in 50 de minute", se stipuleaza la articolul 11, capitolul IV din Metodologie.

Dupa cum bine se poate sesiza, examenele propriu-zise sunt definitiv eliminate, ele rezumandu-se doar la o simpla si banala teza semestriala. De asemenea, aflam ca subiectele vor fi facute publice pe Internet cu zece zile inainte de sustinerea tezei, ceea ce inseamna ca elevii vor sti dinainte la ce trebuie sa se pregateasca, fara probleme. "Dupa parerea, mea, aceasta evaluare va fi una doar de fatada iar promovarea in liceu se va face in masa, fara nici o selectie prealabila, si ne vom astepta ca la liceele de prestigiu si cu pretentii sa se inscrie elevii cei mai slab pregatiti", ne-a declarat un cadru didactic de la Colegiul "Gh. Lazar" din Bucuresti, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Pentru copiere, nota 1
Modul cum a fost gandit modul de secretizare a subiectelor si a supravegherii candidatilor din timpul sustinerii probelor scrise ridica mari semne de intrebare. In primul rand, in opinia majoritatii cadrelor didactice, va fi perturbata intreaga activitate didactica din unitatea de invatamant in ziua programata desfasurarii tezei.

"In aceste conditii este foarte greu sa asiguri o supraveghere exacta si linistea in scoala in timpul sustinerii lucrarilor, deoarece nu poti suspenda desfasurarea orelor din celelalte sali de clase sau laboratoare. Mai mult, secretariatele tuturor centrelor de examinare vor fi blocate cu pregatirea examenelor. Va fi foarte greu", ne-a declarat directorul unei scoli generale din sectorul 6 al Capitalei. In acest sens, ministrul Hardau nu a prevazut nici un fel de sanctiune pentru cadrele didactice ce vor fi implicate in tentative de colaborare cu elevii.

In schimb, acestia din urma vor fi aspru sanctionati: "Elevii surprinsi avand asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinsi copiind in timpul desfasurarii tezelor sau comitand alte fapte menite sa le favorizeze rezolvarea subiectelor primesc nota 1 la teza respectiva" (articolul 20). Trebuie sa precizam ca elevii de clasa a VIII-a din acest an scolar vor sustine Testele Nationale asa cum au fost anuntati initial. La acestia, sistemul de promovare in clasa a IX-a nu s-a modificat.

Sursa: Gardianul

Cauta in stiri



Propune o stire

home : Scoala : Stiri